Περιήγησις εν Τραπεζούντι. Θεάρεστο έτος 2012.

Trabzon'un icinde hem mum yanar hem fener. Bizi kavusturanun mezarina nur ener.

.

.

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

«Εδώ οι καλές Παναγίες! Περάστε κόσμε!»



ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ. ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ. «Εδώ οι καλές Παναγίες! Περάστε κόσμε!»

Υφαντές εικόνες τοίχου με την Παναγία, δίπλα από ματόχαντρα, κεμετζέδες, μαντήλες, μαγνητάκια με τη χάρη της για το ψυγείο, πορτοφολάκια κι ασορτί θήκες καλλυντικών με την Μονή της και τα λογής λογής σουβενίρ-χαζομάρες  που συλλέγει ο τουρίστας για να… θυμάται.
Γενικά στον Πόντο και ειδικά στην Σουμελά δε νοιώθω τουρίστας για να μάσω όλη αυτήν τη σαβούρα σπίτι μου και σίγουρα έχω πολλά στην ψυχή μου να θυμάμαι από τις γιαγιάδες μου που με μεγάλωσαν, για να χω ανάγκη κάτι τέτοιο.
Το τσίμπημα  όμως στην καρδιά σαν αντίκρυσα τις υφαντές Παναγίες σίγουρα δεν το δικαιολογούν ούτε το θέμα των υφαντών, ούτε τα παραπάνω.
Για τούτες τις εικόνες και την πίστη της σε τούτην  την Παναγία, η ράτσα μας αφανίστηκε από τη Μαύρη θάλασσα και σήμερα αυτές, στο όνομα του νέου θεού της εποχής μας, του κέρδους, ξαναπαίρνουν θέση και δη περίοπτη για να βεβηλωθεί η πίστη του ανθρώπου για δεύτερη φορά.
Γιατί την εικόνα όταν τη δημιουργείς πρέπει εσύ πρώτα μέσα σου να χεις βαθιά πίστη σε αυτήν, να  το πράττεις με αγάπη ψυχής και να μη δέχεσαι να εκτεθεί σε χώρους που δεν έχουν καμιά σχέση με την αληθινή της χρήση: αυτής της ενθύμησης του θεού των παιδικών μας χρόνων μέσα μας.
Κι αυτό ισχύει για όλες τις Παναγίες αυτού του κόσμου, ένθεν και κείθε των όποιων θαλασσών…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου